smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Piramida śmietanowo-kakaowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na to ciasto znalazłam z jednej kolorowych gazet i po moich poprawkach postanowiłam zrobić. Polecam , bo pomada kakaowa jest rewelacyjna w smaku.

Piramida śmietanowo-kakaowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piramida śmietanowo-kakaowa

 

  • ciasto

 

 

  • pomada kakaowa

 

 

 

  • krem

 

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • do dekoracji

 

  • czekolada gorzka

Sposób przygotowania:

Piramida śmietanowo-kakaowa
1 Ciasto Mąkę przesiać na stolnicę , dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Uformować kulkę owinąć folią i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. 2 Pomada Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, a następnie dodać kakao i śmietanę. Wszystkie dokładnie zmiksować. 3 Ciasto kruche wyjąć z lodówki i rozwałkować na wielkość tortownicy 26 cm Foremkę oprószyć mąką i wyłożyć dno szczelnie ciastem kruchym, a następnie wlać pomadę i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 50 minut 3. Śmietanę kremówkę mocno schłodzoną ubić z cukrem i wyłożyć na zimne ciasto. 4 Posypać startą czekoladą
Piramida śmietanowo-kakaowa
piramida śmietankowo-czekoladowa