Pischinger

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Roztopić masło, dodać mleko skondensowane. Mieszać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje (jeżeli stosujemy mleko w pro

Pischinger

Składniki:

Pischinger

 

  • 100 g masła

  • 1 puszka mleka słodkiego skondensowanego lub 1 szklanka mleka w proszku – do wyboru

  • 1 opakowanie okrągłych wafli

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub ½ szklanki kakao

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • Do smaku: 50 ml alkoholu – do wyboru; bakalie, wiórki kokosowe (składniki dodajemy wg uznania).

Sposób przygotowania:

Pischinger
Roztopić masło, dodać mleko skondensowane.



Mieszać na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje (jeżeli stosujemy mleko w proszku, należy rozpuścić je wg instrukcji i dodać do roztopionego masła, następnie mieszać). Mieszamy masę dotąd, aż łyżka zacznie stawiać opór, a masa będzie gęsta.



Powoli rozpuścić czekoladę, dodać do masy, przez chwilę mieszać na wolnym ogniu (jeśli, zamiast czekolady, używamy kakao, należy je wsypać i rozetrzeć na gładko)



Wlać alkohol, posiekane drobno bakalie, wymieszać.



Andruty przekładać ciepłą masą, pozostawić w chłodnym miejscu. Podawać wystudzone, pokrojone w niewielkie kawałki