Sposób przygotowania:
Piwny chleb ziemniaczanyEtap 1

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę.
Etap 2

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, odłożyć na kilka minut.
Etap 3

Sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4

Dodać do nich rozczyn drożdżowy, piwo i ziemniaki, wymieszać.
Etap 5

Ciasto wyrabiać ok. 10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do małej keksówki, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7

Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.