Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Piwny chleb ziemniaczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Chleb z dodatkiem piwa piekłam po raz pierwszy i z pewnością nie ostatni:) Chlebek wyszedł bardzo smaczny, a dzięki dodatkowi w postaci ugotowanych ziemniaków dłużej trzymał świeżość:)

Piwny chleb ziemniaczany

Składniki:

Piwny chleb ziemniaczany

 

  • 25 dkg ziemniaków
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 12 g świeżych drożdży
  • 3,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka jasnego piwa

Sposób przygotowania:

Piwny chleb ziemniaczany

Etap 1

Piwny chleb ziemniaczany
Ugotowane i odcedzone ziemniaki przeciśnięte przez praskę.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę.

Etap 2

Piwny chleb ziemniaczany
Rozczyn drożdżowy przygotowany z wody drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem, odłożyć na kilka minut.

Etap 3

Piwny chleb ziemniaczany
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Piwny chleb ziemniaczany
Piwo ziemniaki i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Dodać do nich rozczyn drożdżowy, piwo i ziemniaki, wymieszać.

Etap 5

Piwny chleb ziemniaczany

Ciasto wyrabiać ok. 10-15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Piwny chleb ziemniaczany

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do małej keksówki, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Piwny chleb ziemniaczany

Chleb piec w 200 stopniach przez ok. 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki, studzić na kratce.