mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Bułki piwne ziołowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pierwszy raz jadłam piwne buły i muszę powiedzieć że są pyszne. Z dodatkiem ziół do chleba idealnie się komponują. Z porcji wyszło 5 sztuk i rozeszły się jeszcze ciepłe

Bułki piwne ziołowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki piwne ziołowe

 

  • 425 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 2 dkg świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżeczka przyprawy do chleba Staropolskiego

Sposób przygotowania:

Bułki piwne ziołowe
Drożdże wkruszam do miski, dodaję dwie łyżki mąki,i wlewam piwo ilość taka żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodaję resztę mąki, piwo, sól, miód, przyprawę do chleba i ciasto wyrabiam ręką około 10 minut do uzyskania gładkiej struktury. Odstawiam do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość w ciepłe miejsce. Nakrywam ściereczką. Następnie dzielę ciasto na 5 części i formuje wałki o długości około 20 cm. Oprószam mąką i odstawiam bułki do wyrośnięcia na blaszce. Jak wyrosną piekę około 15 minut temp 200 stopni.
Bułki piwne ziołowe
Zaczyn zarobiony odstawiony do wyrośnięcia
Bułki piwne ziołowe
Ciasto mąką przesiana zaczyn piwo sól przyprawa do chleba
Bułki piwne ziołowe
Ciasto wyrośnięte podzielone na pięć części
Bułki piwne ziołowe
bułki wyrośnięte ułozone na blaszcze przed pieczeniem