alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Piwny piernik ze skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piwny piernik ze skórką pomarańczową

Piwny piernik ze skórką pomarańczową

Składniki:

Piwny piernik ze skórką pomarańczową

 

  • 100 ml jasnego piwa
  • 1 małe opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej smażonej
  • 40 dag mąki pszennej
  • 40 dag cukru pudru
  • 5 dag margaryny
  • 4 jajka

 

Sposób przygotowania:

Piwny piernik ze skórką pomarańczową
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę z żółtka utrzeć z margaryną. Do masy żółtkowej wsypać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Nie przerywając mieszania dolewać płynna margarynę oraz piwo. Następnie wymieszać z pianą z białek. Dodać przyprawę do piernika i skórkę. Ciasto wlać do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blaszki. Piec w temp. 200 st. C przez 50 minut.