marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza al'a KFC na kolorowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pizza na sposób KFC, to ciasto bardzo cienkie z przeróżnymi dodatkami warzyw świeżych lub z zalewy oraz dodatkami różnych rodzajów sera, np. camembert lub brie. Na koniec także serwowane sa sosy-barbecue, czosnkowy, pomidorowo-bazyliowy.

Pizza al'a KFC na kolorowo

Składniki:

Pizza al'a KFC na kolorowo

 

  • 200 g. mąki pszennej,
  • 7 dag. drożdży Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 szklanki letniej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 kolorowe i świeże papryki,
  • 2 średnie czuszki lub jalapeno,
  • puszka kukurydzy,
  • 15 dag. oliwek czarnych drylowanych,
  • 20 dag. wędzonki lub kiełbasy suchej krakowskiej,
  • 20 dag. pieczarek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 camembert,
  • 2 serki pleśniowe z niebieskim nalotem,
  • 1 łyżka oleju do blachy,
  • sos tabasco zielony łagodny,
  • sos barbecue lub pomidorowo-ziołowy.

Sposób przygotowania:

Pizza al'a KFC na kolorowo
Sporządzić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru oraz letniej wody i odstawić pod przykryciem na kwadrans. Przygotować również pozostałe składniki do ciasta i na ciasto tj. mąkę przesiać do dużej misy, warzywa świeże oczyścić, opłukać i pokroić na paski lub talarki, a te z puszki lub słoika odsączyć i przełożyć na talerz.

Zaczyn wlać do misy z mąka, potem wlać łyżkami oliwę, dodać sól i wyrabiać rękoma, póki ciasto nie zacznie odchodzić od rąk. Wtedy toodstawić pod przykryciem ciasto do wyrośniecia na kuchence z zapalonym palnikiem. Sery zetrzeć lub pokruszyć na kawałki, białą część pora oddzielić od pędów, opłukać i pokroić na cienkie talarki, pieczarki oczyścić, opłukać, odsączyć i pokroić na cienkie talarki oraz obsmażyć na maśle. Wyjąć, odsączyć i przełożyć na talerz płaski.

Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić lekko olejem i wylepić ciastem na całej powierzchni. Następnie natrzeć pastą lub skropić tabasco zielonym i układać pieczarki, warzywa świeże, potem odsączone oliwki, kukurydzę, posypać startym serem camembertem i pokruszonym brie oraz ziołami suszonymi.

Wstawić blachę z zawartością na pół godziny do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wyjąć i pokroić pizzę nożem ostrym lub radełkiem do pizzy i podawać z sosami jak barbecue.

pieczenie