Sposób przygotowania:
Kolorowa pizza Joli
W garnku wymieszać mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzać. Dodać 5 dag drożdży i utrzeć do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypać 2 szklanki mąki, dodajć1 jajko, wlać zaczyn, dodać 3 łyżki oleju, szczyptę ziół prowansalskich i ciasto wyrobić za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawić misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągnąć misę, posypać ciasto delikatnie mąką i wyrobić ciasto jeszcze raz kilka minut aż się zrobi elastyczne..Ciasto na pizzę rozwałkować i przełożyć do obsypanej mąką formy boki podnieść wyżej. Specjalnie nie smarowałam jej tłuszczem, aby sprawdzić czy powłoka antyadhezyjna, dzięki której ciasto można bardzo łatwo wyjmować z formy to tylko chwyt reklamowy czy prawda. Polać ciasto sosem do pizzy zrobionego z pomidorów z puszki, keczupu, bazylii i czosnku. Jako okład można wykorzystać boczek pokrojony w kostkę, kiełbasę pokrojoną w plasterki, obłożyć też plastrami sera, który można posypać delikatnie chilli. Pizzę wstawiać do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i piec 25 minut. Pizzę po wyjęciu z piekarnika posypać plasterkami czarnych oliwek i pokrojoną drobno sałatą. Pokroić pizzę nożem na 4 części i rozłożyć na talerze.
edytaha
A swoją drogą jak z ta powłoką antyadhezyjną? Reklama, czy prawda?
LUBIEGOTOWAC
p.jola1
edytaha
A jak z nożem, nie zostawia śladów?
p.jola1
darmiona
edytaha
Dzięki :)
lalunia