p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Kolorowa pizza Joli

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kolorowa pizza, która zaspokoi każdy głód

Kolorowa pizza Joli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowa pizza Joli

 

  • SKŁADNIKI:

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa pizza Joli
W garnku wymieszać mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzać. Dodać 5 dag drożdży i utrzeć do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypać 2 szklanki mąki, dodajć1 jajko, wlać zaczyn, dodać 3 łyżki oleju, szczyptę ziół prowansalskich i ciasto wyrobić za pomocą haka do pizzy kilka minut. Wstawić misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągnąć misę, posypać ciasto delikatnie mąką i wyrobić ciasto jeszcze raz kilka minut aż się zrobi elastyczne..Ciasto na pizzę rozwałkować i przełożyć do obsypanej mąką formy boki podnieść wyżej. Specjalnie nie smarowałam jej tłuszczem, aby sprawdzić czy powłoka antyadhezyjna, dzięki której ciasto można bardzo łatwo wyjmować z formy to tylko chwyt reklamowy czy prawda. Polać ciasto sosem do pizzy zrobionego z pomidorów z puszki, keczupu, bazylii i czosnku. Jako okład można wykorzystać boczek pokrojony w kostkę, kiełbasę pokrojoną w plasterki, obłożyć też plastrami sera, który można posypać delikatnie chilli. Pizzę wstawiać do gorącego piekarnika o temp. 150 stopni z termoobiegiem i piec 25 minut. Pizzę po wyjęciu z piekarnika posypać plasterkami czarnych oliwek i pokrojoną drobno sałatą. Pokroić pizzę nożem na 4 części i rozłożyć na talerze.
Kolorowa pizza Joli
Do misy robota wsypać 2 szklanki mąki, dodajć1 jajko, wlać zaczyn, dodać 3 łyżki oleju, szczyptę ziół prowansalskich
Kolorowa pizza Joli
Ciasto na pizzę rozwałkować i przełożyć do obsypanej mąką formy
Kolorowa pizza Joli
obłożyć też plastrami sera, który można posypać delikatnie chilli
Kolorowa pizza Joli
Pizzę po wyjęciu z piekarnika posypać plasterkami czarnych oliwek i pokrojoną drobno sałatą