Sposób przygotowania:
Pizza z papryka, salami
Ciasto: W rondelku podgrzać mleko, tak by było letnie. Dodać pokruszone drożdże i cukier. Mieszać do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypać najpierw 1,5 szklanki mąki, doleć mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatać ciasto w misce, dosypać mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto. Blaszkę wysmarować delikatnie olejem i układać na niej ciasto.
Pomidory zmiksować blenderem i poleć nimi ciasto. Posypać startym serem. Ułożyć plasterki salami na całej pizzy. Papryki pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki. Posypać nimi pizzę. Piec 15 minut w 180 stopniach.
Pomidory zmiksować blenderem i poleć nimi ciasto. Posypać startym serem. Ułożyć plasterki salami na całej pizzy. Papryki pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki. Posypać nimi pizzę. Piec 15 minut w 180 stopniach.