Sposób przygotowania:
Cebulowe pizzerinki z pieczarkamiETAP 1:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrabiać przez 6-7 minut.
ETAP 2:
Następnie dodać rozpuszczone, przestudzone masło, prażoną cebulę i siemię lniane, wyrobić.
ETAP 3:
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojony w pół krążki por.
ETAP 4:
Dodać posiekane pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
ETAP 5:
Ciasto rozwałkować, wyciąć dowolnej wielkości krążki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-12 minut.
ETAP 6:
Na krążki ciasta wyłożyć pieczarki, posypać startym na tarce żółtym serem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.
SylaUla