Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pizza pszenno-gryczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pizza z mąki pszennej i gryczanej z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, salami i suszonych pomidorów to pomysł na pyszną kolację z delikatną nutką czosnku.

Pizza pszenno-gryczana

Składniki:

Pizza pszenno-gryczana

 

Sposób przygotowania:

Pizza pszenno-gryczana

ETAP 1:

Pizza pszenno-gryczana
Obie mąki przesiać i wymieszać razem z solą

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżką ciepłej wody i łyżeczką mąki, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
Mąkę pszenną, sól i mąkę gryczaną razem wymieszać.

ETAP 2:

Pizza pszenno-gryczana
Mąki połączyć z kefirem i rozczynem drożdżowym

Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn i lekko podgrzany kefir. Wyrabiać około 5-10 minut.

ETAP 3:

Pizza pszenno-gryczana
Ciasto połączyć z olejem i czosnkiem niedźwidzim

Pod koniec wyrabiania dodać olej i drobno posiekany czosnek niedźwiedzi.
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Pizza pszenno-gryczana
Składniki ułożyć na przygotowanym cieście

Z ciasta uformować pizzę, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( duża blaszka z piekarnika) przykryć i odłożyć na 10 minut. Następnie ciasto posmarować ketchupem, posypać niewielką ilością żółtego sera, ułożyć salami, pokrojone suszone pomidory osączone z oleju i podsmażony boczek.

ETAP 5:

Pizza pszenno-gryczana

Wierzch pizzy posypać posiekaną w piórka cebulą, resztą żółtego sera i pokrojonym serem Camembert.
Blaszkę z pizzą wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.


Tagi:

ser pizza dania