Sposób przygotowania:
Pizza pszenno-gryczanaETAP 1:
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, łyżką ciepłej wody i łyżeczką mąki, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
Mąkę pszenną, sól i mąkę gryczaną razem wymieszać.
ETAP 2:
Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn i lekko podgrzany kefir. Wyrabiać około 5-10 minut.
ETAP 3:
Pod koniec wyrabiania dodać olej i drobno posiekany czosnek niedźwiedzi.
Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Z ciasta uformować pizzę, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( duża blaszka z piekarnika) przykryć i odłożyć na 10 minut. Następnie ciasto posmarować ketchupem, posypać niewielką ilością żółtego sera, ułożyć salami, pokrojone suszone pomidory osączone z oleju i podsmażony boczek.
ETAP 5:
Wierzch pizzy posypać posiekaną w piórka cebulą, resztą żółtego sera i pokrojonym serem Camembert.
Blaszkę z pizzą wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.