Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Prowansalska pizza cebulowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepyszna prowansalska pizza, podobna do naszego polskiego cebularza. W oryginale z anchois, ale ja za nimi nie przepadam, wiec pominęłam ;)

Prowansalska pizza cebulowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Prowansalska pizza cebulowa

 

 

Sposób przygotowania:

Prowansalska pizza cebulowa
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Do misy robota wsypać mąkę, sól, dodać ugniecione ziemniaki i oliwę. Wlać rozczyn, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Cebule obrać, pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzany olej. Zeszklić, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. Dodać masło, sól, pieprz i zioła. Wymieszać. Przestudzić. Ciasto podzielić na 4, rozwałkować na kształt koła, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Na każde koło nałożyć farsz cebulowy, posypać krojonymi oliwkami. Piec około 20 minut w 200 stopniach.
Prowansalska pizza cebulowa
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłej wodzie. Do misy robota wsypać mąkę, sól, dodać ugniecione ziemniaki i oliwę. Wlać rozczyn, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Prowansalska pizza cebulowa
Cebule obrać, pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzany olej. Zeszklić, zmniejszyć ogień i dusić do miękkości. Dodać masło, sól, pieprz i zioła. Wymieszać. Przestudzić.
Prowansalska pizza cebulowa
Ciasto podzielić na 4, rozwałkować na kształt koła, ułożyć na blasze wyścielonej papierem.
Prowansalska pizza cebulowa
Na każde koło nałożyć farsz cebulowy, posypać krojonymi oliwkami. Piec około 20 minut w 200 stopniach.