tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Zawijana pizza z salami, kabanosem, groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka i łatwa w przygotowaniu zawijana pizza z salami, kabanosem, groszkiem i kukurydzą. Możemy zrobić z niej pierożka (calzone) albo wcale jej nie zwijać.

Zawijana pizza z salami, kabanosem, groszkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zawijana pizza z salami, kabanosem, groszkiem

Na spód do pizzy

Dodatki

  • 8 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 8 plastrów ser salami z pieprzem
  • 100 g salami wieprzowego
  • 2 kabanosy z indyka
  • 6 łyżek groszku
  • 6 łyżek kukurydzy
  • oregano

Sposób przygotowania:

Zawijana pizza z salami, kabanosem, groszkiem
1) Najpierw robimy spód do naszej zawijanej pizzy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy olej, sól i wodę. Wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostawiamy w cieple na godzinę do podwojenia objętości. Po godzinie przekładamy ciasto na papier do pieczenia i kształtujemy ciasto na spód - prostokąt.

2) Spód pizzy smarujemy koncentratem pomidorowym.

3) Ser kroimy w kostkę, sypiemy na koncentrat pomidorowy.

4) Na serze układamy plastry salami.

5) Kabanosa kroimy w plastry, układamy na salami.

6) Groszek i kukurydzę wysypujemy wzdłuż środka pizzy.

7) Pizzę zwijamy na tak, jak na zdjęciu.

8) Wkładamy pizzę do piekarnika na 15-20 minut w 220 stopniach.
Zawijana pizza z salami, kabanosem, groszkiem
Spód pizzy smarujemy koncentratem pomidorowym.
Zawijana pizza z salami, kabanosem, groszkiem
Następnie sypiemy ser na koncentrat pomidorowy.
Zawijana pizza z salami, kabanosem, groszkiem
Na pokrojonym serze układamy plasterki salami.
Zawijana pizza z salami, kabanosem, groszkiem
Następnie kładziemy pokrojonego kabanosa oraz kukurydzę i groszek.
Zawijana pizza z salami, kabanosem, groszkiem
Tak zwijamy pizzę i pieczemy przez ok. 15-20 minut w 220 stopniach. Posypujemy oregano.