Sposób przygotowania:
Naleśniki z warzywami i twarożkiem
Z mąki, mleka, jajek i szczypty soli przygotować gładkie jednolite ciasto. Ciasto odstawić na 10 - 15 minut, w między czasie papryki umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę szarlotkę i szynkę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić warzywa, lekko podsmażyć. Podlać wodą i dusić na małym ogniu około 10 -15 minut. W połowie duszenia dodać pokrojoną szynkę, doprawić pieprzem i solą do smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać 1/4 ciasta naleśnikowego i smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
Z pozostałego ciasta usmażyć jeszcze trzy naleśniki.
Gorące naleśniki umieścić na talerzach, na każdym rozłożyć farsz warzywny, posypać poszatkowanym szczypiorkiem.
Zwinąć w rulon, na każdym położyć po kilka łyżeczek twarożku ziołowego.
Posypać poszatkowanym szczypiorkiem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić warzywa, lekko podsmażyć. Podlać wodą i dusić na małym ogniu około 10 -15 minut. W połowie duszenia dodać pokrojoną szynkę, doprawić pieprzem i solą do smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać 1/4 ciasta naleśnikowego i smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
Z pozostałego ciasta usmażyć jeszcze trzy naleśniki.
Gorące naleśniki umieścić na talerzach, na każdym rozłożyć farsz warzywny, posypać poszatkowanym szczypiorkiem.
Zwinąć w rulon, na każdym położyć po kilka łyżeczek twarożku ziołowego.
Posypać poszatkowanym szczypiorkiem.
gusia1000