VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Pizza do odrywania

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo podzielny pomysł na pizzę. Za każdym kolejnym oderwaniem trafiamy na inny smak - z serem, z pieczarkami czy wędliną. Takie bułeczki idealnie smakują maczane w czosnkowym sosie.

Pizza do odrywania

Składniki:

Pizza do odrywania

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka wody

 

  • Dodatkowo:
  • Keczup do smarowania
  • 150 g pieczarek
  • 100 g szynki wiśniowej
  • 150 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pizza do odrywania

ETAP 1:

Pizza do odrywania
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki możemy posiekać lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Wędlinę kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki możemy posiekać lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

Ciasto:

Pizza do odrywania
Przygotowanie pysznego puszystego ciasta drożdżowego

Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie jednolite ciasto (musi odchodzić od rąk). W razie potrzeby możemy dodać jeszcze trochę mąki.

Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 40 minut. Ciasto w tym czasie podwoi swoją objętość.

ETAP 3:

Pizza do odrywania
Z dużego placka wycinamy koło, napełniamy farszami

Po tym czasie blat oprószamy mąką. Rozwałkowujemy duży placek o grubości 0,5 mm. Szklanką lub miseczką o średnicy 12 cm wycinamy koła.

Każde smarujemy keczupem. Naprzemiennie wypełniamy je serem, pieczarkami i wędliną. Składamy na pół, a boki zwijamy do środka. Powstanie nam kształt róży.

ETAP 4:

Pizza do odrywania
Przygotowaną pizzę pieczemy w 210*C przez 20 minut

Tak przygotowane bułeczki układamy w naczyniu na tartę o średnicy 26 cm. Pieczemy przez 20 minut w nagrzanym do 210*C piekarniku.

Dodatkowo wierzch możemy obsypać resztą sera.