Sposób przygotowania:
Odrywana (ślimaczkowa) pizza
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. W letnie wodzie rozpuścić drożdże, dodać do mąki. Wszystko wymieszać dodać olej i wyrobić ciasto. Podsypać mąka,przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce. W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w kostkę a pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć cebulę z papryką i pieczarkami, wystudzić. Do wystudzonych warzyw dodać połowę startego żółtego sera i wymieszać. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozłożyć przesmażone warzywa i zwinąć w roladę. Pokroić na plastry o grubości ok 1,5- 2 cm. Ułożyć we foremce i posypać pozostałym żółtym serem. Ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut az wierzch ładnie sie zarumieni. W zależności od tego na jaką grubość pokroimy ślimaczki otrzymamy ich różną liczbę,jeśli nie zapełnią nam foremki to i tak ciasto urośnie i zapełni braki natomiast gdy foremka będzie pełna ciasto wyrośnie bardziej do góry.