migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Odrywana (ślimaczkowa) pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna pizza złożona ze ślimaczków które można odrywać.

Odrywana (ślimaczkowa) pizza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odrywana (ślimaczkowa) pizza

 

 

Sposób przygotowania:

Odrywana (ślimaczkowa) pizza
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. W letnie wodzie rozpuścić drożdże, dodać do mąki. Wszystko wymieszać dodać olej i wyrobić ciasto. Podsypać mąka,przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce. W tym czasie pokroić paprykę i cebulę w kostkę a pieczarki i ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni przesmażyć cebulę z papryką i pieczarkami, wystudzić. Do wystudzonych warzyw dodać połowę startego żółtego sera i wymieszać. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozłożyć przesmażone warzywa i zwinąć w roladę. Pokroić na plastry o grubości ok 1,5- 2 cm. Ułożyć we foremce i posypać pozostałym żółtym serem. Ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut az wierzch ładnie sie zarumieni. W zależności od tego na jaką grubość pokroimy ślimaczki otrzymamy ich różną liczbę,jeśli nie zapełnią nam foremki to i tak ciasto urośnie i zapełni braki natomiast gdy foremka będzie pełna ciasto wyrośnie bardziej do góry.
Odrywana (ślimaczkowa) pizza
Etap 1 Zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia
Odrywana (ślimaczkowa) pizza
Etap 2 Warzywa przesmażyć,wystudzić,wymieszac z żółtym serem
Odrywana (ślimaczkowa) pizza
Etap 3 Przesmażone warzywa wymieszane ze stratym żółtym serem rozłożyć na rozwałkowanym cieście.
Odrywana (ślimaczkowa) pizza
Etap 4 Pokroić na plastry o grubości ok 2 cm. Ułożyć we foremce i posypać pozostałym żółtym serem. Ostawić na 30 minut w ciepłe miejsce.