Sposób przygotowania:
Słonik - razowa pizza
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i kilka łyżek mąki. Zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, jajko w pokojowej temperaturze oraz sól. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodajemy go do pozostałych składników.
Zagniatamy ciasto, pod koniec dodając olej. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Ugotowane udko obieramy z mięsa. Paprykę, cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy z niego postać słonia.
Zaczynamy od brzucha. Odrywamy 1/3 część ciasta i wałkujemy na kształt koła o średnicy dużego talerza. Układamy je na środku blachy z piekarnika. Z malutkiego kawałka robimy ogonek. Z pozostałego ciasta odrywamy znów 1/3, również wałkujemy na kształt koła. Układamy na nim wybrane dodatki i formujemy głowę.
Z kolejnej 1/3 części ciasta formujemy trąbę. Wałkujemy podłużne, nakładamy dodatki i zwijamy. Przyklejamy do głowy słonia. Pozostałe ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą wałkujemy nakładamy dodatki i formujemy nogi. Przyklejamy do tułowia. Na końcu każdej układamy po 3 ziarenka kukurydzy. Z pieczarek robimy oczy, przytwierdzamy je goździkami.
Na czubku głowy układamy cienkie kawałki mięsa imitujące włosy. Środek słonia czyli brzuch smarujemy pesto. Równomiernie rozkładamy pozostałe składniki, posypujemy żółtym serem. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Zagniatamy ciasto, pod koniec dodając olej. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Ugotowane udko obieramy z mięsa. Paprykę, cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy z niego postać słonia.
Zaczynamy od brzucha. Odrywamy 1/3 część ciasta i wałkujemy na kształt koła o średnicy dużego talerza. Układamy je na środku blachy z piekarnika. Z malutkiego kawałka robimy ogonek. Z pozostałego ciasta odrywamy znów 1/3, również wałkujemy na kształt koła. Układamy na nim wybrane dodatki i formujemy głowę.
Z kolejnej 1/3 części ciasta formujemy trąbę. Wałkujemy podłużne, nakładamy dodatki i zwijamy. Przyklejamy do głowy słonia. Pozostałe ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą wałkujemy nakładamy dodatki i formujemy nogi. Przyklejamy do tułowia. Na końcu każdej układamy po 3 ziarenka kukurydzy. Z pieczarek robimy oczy, przytwierdzamy je goździkami.
Na czubku głowy układamy cienkie kawałki mięsa imitujące włosy. Środek słonia czyli brzuch smarujemy pesto. Równomiernie rozkładamy pozostałe składniki, posypujemy żółtym serem. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
edytaha
sammakko
Dziękujemy bardzo :)
zbysiowa