Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pizza mięsno ziołowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Super szybkie danie nie tylko na kolację, lecz i na obiad, podane z czystymi zupami lub żurkiem

Pizza mięsno ziołowa

Składniki:

Pizza mięsno ziołowa

 

  • tłuszcz do formy 1 łyżka
  • mąka pszenna 40 dag
  • drożdże 5 dag
  • olej 2 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • woda 1 szkl
  • przecier pomidorowy lub ketchup 15 dag
  • ser żółty 20 dag
  • wędlina 15-20 dag
  • papryka czerwona
  • majeranek
  • bazylia
  • tymianek

 

Sposób przygotowania:

Pizza mięsno ziołowa
Mąkę przesiać. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier, sól, olej, mąkę, wszystko dokładnie wyrobić łyżką (najlepiej drewnianą), pozostawić do wyrośnięcia na 20—30 minut. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm, położyć na blasze posmarowanej margaryną lub masłem. Na wierzch ciasta położyć przecier pomidorowy lub ketchup, ser żółty starty na tarce jarzynowej i wędlinę pokrojoną na paski. Całość posypać przyprawami. Wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170°. Podawać na gorąco, pokrojoną na porcje, do barszczu, czystych zup lub z surówką.