Sposób przygotowania:
Pizza mojego wykonania
Ciasto na pizze ; Dróżdże skruszyć i zalać letnią wodą, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i będzie jednolita masa.
Mąkę przesiej do miski wraz z solą, dodajemy rozmieszane drożdże, zagniatamy ciasto dodając letnią wodę około 150 - 200 ml.
Ciasto ma być sprężyste i nie powinno się lepić do rąk.
Ciasto przekładamy na stolnice i jeszcze raz zagniatamy.
Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozciągam w blaszce kując widelcem. Ciasto smaruje keczupem, nakładam plasterki mozzarelli, paseczki szynki, plastry pomidorów, szynkę szwarcwaldzką, pomidorki koktajlowe oraz stary ser na całą pizze, posypujemy roszponką.
Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy do 20 minut.
Mąkę przesiej do miski wraz z solą, dodajemy rozmieszane drożdże, zagniatamy ciasto dodając letnią wodę około 150 - 200 ml.
Ciasto ma być sprężyste i nie powinno się lepić do rąk.
Ciasto przekładamy na stolnice i jeszcze raz zagniatamy.
Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozciągam w blaszce kując widelcem. Ciasto smaruje keczupem, nakładam plasterki mozzarelli, paseczki szynki, plastry pomidorów, szynkę szwarcwaldzką, pomidorki koktajlowe oraz stary ser na całą pizze, posypujemy roszponką.
Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy do 20 minut.
ankaszym
BozenaMatuszczyk
Ja używam zwykłej mąki tortowej Basia i mi wychodzi ale zawsze szczyptę soli daje do drożdżowego ciasta.
gusia1000