thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Pizza z anchois, oliwkami i kaparami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pizza na ziołowym spodzie,z sosem paprykowo- pomidorowym pieczona na kamieniu

Pizza z anchois, oliwkami i kaparami

Składniki:

Pizza z anchois, oliwkami i kaparami

 

  • CIASTO
  • mąka ok. 3,5- 4 szklanki
  • 1,5 szklanki wody
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • 1 op. drożdży suchych dr Oetkera
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki ziół( mix oregano, bazylia, tymianek)
  • SOS
  • kartonik pomidorów krojonych z bazylia i oregano Podravka
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 czubate łyżeczki pasty paprykowej Ajwar, łagodnej
  • sól, pieprz, łyżeczka ziół
  • ząbek czosnku
  • NA PIZZE
  • 2 kule mozzarelli
  • 15 deko sera twardego grand gouda lub bursztyn
  • 2 łyżki kaparów
  • 20 zielonych oliwek
  • puszeczka koreczków helskich anchois
  • 1 czerwona cebula
  • orzeszki piniowe lub ziarenka słonecznika
  • szpinak lub rukola
  • tymianek świeży

 

Sposób przygotowania:

Pizza z anchois, oliwkami i kaparami
Do szklanki wsypać drożdże z cukrem, zalać do połowy ciepłą( nie gorącą) woda, odstawić w ciepłe miejsce na chwilę do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać 3 szklanki mąki, posolić, dodać zioła. Kolejną szklankę wody wlać do rondelka, dodać oliwę, podgrzać chwilę by była ciepła, tak 37 stopni. Wlać do mąki, dodać rozczyn drożdżowy, wymieszać szybko drewnianą łyżką, wyłożyć masę na wysypany mąka blat i wyrabiać szybko ciasto dosypując mąki- tak by nie kleiło się do rąk. Kulę położyć na tacy, posmarować wierzch oliwą i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie pokroić cebulę i oliwki, odsączyć kapary z zalewy, zetrzeć ser, mozzarellę pokroić w plastry i przygotować sos. Sos- pomidory dobrze odsączyć- sok nie będzie potrzebny- można zużyć do innej potrawy lub np zamrozić w kostkach. Pomidory wymieszać z pastą ajwar, koncentratem, ziołami i posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić. Włożyć kamień do piekarnika na metalową kratkę,na drugą od dołu wysokość lub na środkową, ustawić temp na 230 stopni. Kamień musi się nagrzewać 30 minut, najlepiej w trakcie gdy będzie wyrastać ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą kulę rozwałkować, uformować okrąg palcami, położyć ciasto na wysypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia. (Okrąg nie powinien być zbyt duży i cienki, średnica ok 25cm- by łatwiej było go wsunąć na kamień).Można tez podzielić na 4 małe pizze Wysmarować połową sosu, dodać cebulę, oliwki, mozzarellę, anchois, kapary, orzechy lub słonecznik, posypać startym serem. Można też piec bez sera i posypać pod koniec by się rozpuścił ładnie a nie całkiem zarumienił. Wysunąć lekko kratkę piekarnika, szybko umieścić pizzę na kamieniu- zsunąć ja z papieru bezpośrednio na kamień( kamień powinien być przed wstawieniem przetarty wilgotną ściereczką) Piec ok. 20 minut. Tak samo druga pizzę. Gotową posypać świeżymi liśćmi szpinaku lub wyrazistej rukoli albo listkami tymianku, podawać z majonezem. Wyszła pyszna i chrupiąca. 2 porcje=2 pizze- ilość kawałków na głowę zależna od apetytu:) Ok.1 godz na wykonanie 1 pizzy. Kolejne 25 min- na włożenie i pieczenie drugiej sztuki. Pizze można wykonać oczywiście klasycznie, piekąc na prostokątnej dużej blasze, nie dzieląc ciasta na dwie części. Wtedy czas pieczenia to 25-30min.