czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Tarta z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta to ciekawy, niecodzienny pomysł na smaczną, wyjątkową kolację we dwoje. Tylko od nas zależy dobór składników.

Tarta z pieczarkami

Składniki:

Tarta z pieczarkami

Ciasto:

Farsz:

Sposób przygotowania:

Tarta z pieczarkami
Z mąki, masła, jajka i soli zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać śmietany lub zimnej wody, jeśli nie będzie chciało się skleić. Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.

W tym czasie pokroić i zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje sok. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy 26 cm.

Na tak przygotowany spód wyłożyć farsz. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i wylać na tartę, wierzch posypać startym żółtym serem.

Posypać słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Zapiekać 40 minut. Smacznego.