Sposób przygotowania:
Tarta z pieczarkami
Z mąki, masła, jajka i soli zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać śmietany lub zimnej wody, jeśli nie będzie chciało się skleić. Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.
W tym czasie pokroić i zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje sok. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy 26 cm.
Na tak przygotowany spód wyłożyć farsz. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i wylać na tartę, wierzch posypać startym żółtym serem.
Posypać słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Zapiekać 40 minut. Smacznego.
W tym czasie pokroić i zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje sok. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy 26 cm.
Na tak przygotowany spód wyłożyć farsz. Jajka roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i wylać na tartę, wierzch posypać startym żółtym serem.
Posypać słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Zapiekać 40 minut. Smacznego.