Sposób przygotowania:
Pizza z pomidorami, mozzarellą i rukolą
Przesianą mąkę wymieszać z solą i olejem. Drożdże zasypać cukrem, zalać wodą (tak aby się nam rozpuściły) i wlać do mąki. Kolejno dodać resztę wody i wyrobić dokładnie ciasto. Przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Dać do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut do 1 godziny. W między czasie przygotować sos. Pomidory sparzyć i usunąć skórki, pokroić w kostkę,dodać pokrojoną cebulę i czosnek i smażyć na oleju od czasu do czasu mieszając. Doprawić szczyptą soli, cukru, pieprzu, chili, oregano i bazylii. Jeśli chcemy mieć gładką konsystencję zmiksować blenderem. Wyrośnięte ciasto podzielić ( z ilości wychodzą ok.3 cienkie blaty 30 cm, lub 2 grube 30 cm) rozwałkować na stolnicy potrzepując mąką. Formować okrąg. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, kolejno dodać umyte i pokrojone w talarki pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w plastry mozzarellę. (Na jedną pizze daję ok 20 dag pomidorków oraz 1 kulkę mozzarelli). Posypać tymiankiem i oregano. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200°C i piec przez ok. 15 min. Gotową pizzę posypać świeżą rukolą.