Elexis

Elexis

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Pizza na makaronowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizza w nieco innym wydaniu, ponieważ na makaronowym spodzie

Pizza na makaronowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza na makaronowym spodzie

 

  • 1 opakowanie makaronu (u mnie rurki pełnoziarniste)
  • 0,5 kg pieczarek
  • kukurydza - mała puszeczka
  • 4 plasterki szynki
  • pomidorki koktajlowe 5 sztuk
  • mała papryka
  • ser żółty
  • łyżka ketchupu pikantnego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • oregano

 

Sposób przygotowania:

Pizza na makaronowym spodzie
W osolonej wodzie gotujemy makaron aż do miękkości. Odcedzony makaron mieszamy z jednym surowym jajkiem. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego (lub na blachę do piekarnika - uprzednio posmarowaną masłem). Pieczarki kroimy w plasterki i przysmażamy na patelni. W miseczce mieszamy ze sobą ketchup, koncentrat i pół łyżeczki oregano. Makaron smarujemy sosem, wykładamy pieczarki i wszystkie pozostałe składniki - pokrojoną paprykę, pomidorki, kukurydzę, szynkę i ser żółty. Całość wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 20 minut.
Pizza na makaronowym spodzie
Ugotowany makaron mieszamy z surowym jajkiem
Pizza na makaronowym spodzie
Makaron wykładamy na blachę i smarujemy sosem pomidorowym
Pizza na makaronowym spodzie
Pieczarki przysmażamy na patelni aż nabiorą ładnego koloru
Pizza na makaronowym spodzie
Wszystkie składniki wykładamy na pizzę i zapiekamy przez 20 minut