SUPERPRZEPIS

Pizza na maślance

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pizza na maślance

Pizza bardzo często gości w moim domu, ponieważ uwielbiają ją zarówno dzieci jak i dorośli. Ciasto na pizzę z dodatkiem podsmażonej cebulki jest wyśmienite.

Składniki:

Pizza na maślance

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 400 ml maślanki
  • 3 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki smażonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

  • Dodatki:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
  • 5 dag kiełbasy szynkowej
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3-5 dag żółtego sera
  • papryka mielona ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pizza na maślance

ETAP 1:

Pizza na maślance
Wszystkie składniki ciasta razem połączyć

Drożdże rozpuścić w cukrze.

Do miski wsypać przesianą mąkę wlać lekko podgrzaną maślankę i rozpuszczone w cukrze drożdże, wyrabiać około 5 minut. Następnie dodać sól, siemię lniane, podsmażoną cebulkę i oliwę.

Wyrabiać przez kolejne 5 minut.

ETAP 2:

Pizza na maślance
Ciasto przykryć ściereczka i odłożyć w ciepłe miejsce

Gdy ciasto odchodzi od miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Nadzienie

Pizza na maślance
Podsmazone pieczarki połączyć z koncentratem i przyprawami

Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną w piórka cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę do pizzy doprawić do smaku, wymieszać.

ETAP 4:

Pizza na maślance
Na wyrośnięte ciasto wyłożyć przygotowany farsz

Wyrośnięte ciasto odgazować, wyłożyć na deskę, uformować pizzę. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

Następnie posypać żółtym serem i wyłożyć przygotowany farsz pieczarkowy.

ETAP 5:

Pizza na maślance

Ułożyć pokrojoną w plasterki wędlinę, mozzarellę i oprószyć papryką.

Blaszkę z pizzą włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 12-15 minut.


Tagi:

danie pizza