Sposób przygotowania:
Pizza na maślanceETAP 1:
Drożdże rozpuścić w cukrze.
Do miski wsypać przesianą mąkę wlać lekko podgrzaną maślankę i rozpuszczone w cukrze drożdże, wyrabiać około 5 minut. Następnie dodać sól, siemię lniane, podsmażoną cebulkę i oliwę.
Wyrabiać przez kolejne 5 minut.
ETAP 2:
Gdy ciasto odchodzi od miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Nadzienie
Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną w piórka cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę do pizzy doprawić do smaku, wymieszać.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto odgazować, wyłożyć na deskę, uformować pizzę. Ułożyć na blaszce, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Następnie posypać żółtym serem i wyłożyć przygotowany farsz pieczarkowy.
ETAP 5:
Ułożyć pokrojoną w plasterki wędlinę, mozzarellę i oprószyć papryką.
Blaszkę z pizzą włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 12-15 minut.