VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Paszteciki - bułeczki z pieczarkami i łososiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne drożdżowe paszteciki ze znanym wszystkim pieczarkowym farszem. Swój domowy wypiek wzbogaciłam o wędzonego łososia, który idealnie pasował ze smakiem grzybów. Polecam jako ciepła przystawka na domowe imprezy.

Paszteciki - bułeczki z pieczarkami i łososiem

Składniki:

Paszteciki - bułeczki z pieczarkami i łososiem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki - bułeczki z pieczarkami i łososiem
W śmietanie rozpuszczamy dokładnie świeże drożdże. Mąkę pszenną siekamy dokładnie z masłem i szczyptą soli. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy śmietanę z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na 15-20 minut, żeby podrosło.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę. Całość przesmażamy do miękkości na patelni. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Do pieczarek dodajemy kawałki wędzonego łososia i dokładnie mieszamy. 

Przygotowane i wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wałkujemy długi prostokąt.

Na środku układamy pieczarki z łososiem. Zwijamy w rulon. Ostrym nożem dzielimy ciasto na mniejsze paszteciki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Każdy pasztecik smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 170*C do momentu zarumienienia.