Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 758]

Pizza z kiełbasą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pizza posiada sprawdzony przepis na ciasto, które jest puszyste i chrupiące. Dodatki są proste, ale czasem w tej prostocie jest siła.

Pizza z kiełbasą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza z kiełbasą

Ciasto:

  • 300 g/2 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 00)
  • 1 szklanka ciepłego mleka/wody
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Pizza z kiełbasą

Ciasto:

Mleko lub wodę, drożdże, cukier i 3 łyżki mąki umieścić w miseczce, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Następnie zaczyn przelać do reszty mąki, dodać sól i ciasto dokładnie wyrobić. Konsystencja powinna być gładka i jednolita.

Dolać oliwę, ponownie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Z ciasta, które podwoiło swoją objętość - uformować parę małych placków, zrobić jeden duży lub po prostu rozwałkować i ułożyć na uprzednio natłuszczonej blasze.

Sos:

W trakcie wyrastania ciasta przygotować sos. Drobno posiekany czosnek zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
Na patelnię dolać passatę pomidorową i całość doprowadzić do wrzenia.

Gotować do momentu lekkiego zgęstnienia.

Pizza:

Pizza z kiełbasą
Z reguły można dodać własne ulubione składniki.

Ciasto do pizzy dokładnie posmarować przygotowanym sosem.
Następnie kolejno układać: starty ser, pokrojone w plasterki pieczarki, kiełbasę i plastry pomidora.

Pieczenie:

Pizza z kiełbasą
Czas pieczenia zależy od wielkości naszej pizzy.

Pizzę piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut - w 180 stopniach - jeśli są mniejsze.
Duża wymaga 5-10 minut więcej.

Tagi:

pizza