śa

śa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Pizza na mięsnym spodzie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Użyłam sosów ze swojej spiżarni, można je zastąpić ketchupem lub gotowymi sosami. Mięso można doprawić mieszanką swoich przypraw.

Pizza na mięsnym spodzie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza na mięsnym spodzie

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 0,2 kg żółtego sera
  • puszka kukurydzy,
  • 1 kiełbasa surowo- polska,
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu paprykowego,
  • 2 łyżki majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania:

Pizza na mięsnym spodzie
Pieczarki sparzyć 5 min w osolonym wrzątku. Sosy wymieszać dodać majonez oraz czosnek, Pierś pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Ułożyć w naczyniu i posmarować z jednej strony sosem. Ułożyć na wierzch pieczarki, pokrojoną w cebulę, kukurydzę oraz kawałki kiełbasy. Wierzch posmarować pozostałym sosem oraz posypać świeżym tymiankiem. Zapiekać 30 min w 200 stopniach. Posypać startym serem i piec jeszcze 15 min. 
Pizza na mięsnym spodzie
Do wody z pieczarkami dodałam odrobinę octu. Dzięki temu nie zmieniły koloru oraz były twardsze