Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pizza po wiejsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna wersja domowej pizzy, tym razem z kiełbasą, pomidorami, cebulą i papryką oraz serem żółtym, czyli pizza po wiejsku.

Pizza po wiejsku

Składniki:

Pizza po wiejsku

Na ciasto:

  • 130 g mąki pszennej
  • 4 g drożdży instant
  • 75 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżki oliwy
  • łyżka przyprawy do dań kuchni włoskiej

Na sos:

Dodatki:

  • kawałek ulubionej kiełbasy
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • sól
  • oliwa do podsmażenia warzyw
  • 10 dag startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Pizza po wiejsku

Przygotowanie ciasta

Pizza po wiejsku
Zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, wodę, oliwę, sól, cukier i przyprawę. Zagniatamy ciasto za pomocą robota planetarnego lub ręcznie. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

ETAP 2:

Pizza po wiejsku
Przygotowujemy sos pomidorowy z ziołami: bazylią i oregano

Pomidory z puszki przekładamy do garnka, dodajemy oliwę, bazylię, oregano. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos zredukuje. Sos blendujemy, solimy.

Przygotowanie dodatków

Pizza po wiejsku
Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy sos, układamy dodatki.

Warzywa myjemy. Papryki kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę i cebulę smażymy na oliwie, solimy. Pomidory kroimy w plasterki. Kiełbasę kroimy w plasterki.

Ciasto ponownie zagniatamy, tym razem krótko, przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy, nadając mu okrągły kształt. Na cieście rozsmarowujemy sos i układamy dodatki.

Pieczenie

Pizza po wiejsku
Pizzę posypujemy startym serem i pieczemy

Pizzę posypujemy startym serem. Pieczemy w 220 st. C przez 15-20 minut.


Tagi:

danie pizza