Sposób przygotowania:
Pizza po wiejskuPrzygotowanie ciasta
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, wodę, oliwę, sól, cukier i przyprawę. Zagniatamy ciasto za pomocą robota planetarnego lub ręcznie. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
ETAP 2:
Pomidory z puszki przekładamy do garnka, dodajemy oliwę, bazylię, oregano. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a sos zredukuje. Sos blendujemy, solimy.
Przygotowanie dodatków
Warzywa myjemy. Papryki kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę i cebulę smażymy na oliwie, solimy. Pomidory kroimy w plasterki. Kiełbasę kroimy w plasterki.
Ciasto ponownie zagniatamy, tym razem krótko, przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy, nadając mu okrągły kształt. Na cieście rozsmarowujemy sos i układamy dodatki.
Pieczenie
Pizzę posypujemy startym serem. Pieczemy w 220 st. C przez 15-20 minut.
danielek