Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pizza po wiejsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W naszym domu Międzynarodowy Dzień Pizzy przedłużył się o kilka dni ;) Oto nasz kolejny wypiek. Do tej pizzy wykorzystaliśmy wiejską kiełbaskę, szynkę, pieczarki, paprykę i kukurydzę. Nie zabrakło także serowej pierzynki.

Pizza po wiejsku

Składniki:

Pizza po wiejsku

Na ciasto:

Na sos:

Dodatki:

  • 0,3 kg pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • kawałek dobrej kiełbasy
  • 2 duże plastry szynki
  • mała garść kukurydzy z puszki
  • 7 dag sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Pizza po wiejsku

ETAP 1:

Pizza po wiejsku
Ciasto na pizzę odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę

Drożdże łączymy z letnią wodą. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże z wodą. Mieszamy, zagarniając mąkę do środka.

Dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Przygotowanie dodatków

Pizza po wiejsku
Do pizzy wykorzystaliśmy m.in. podsmażone pieczarki

Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w półplasterki, smażymy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem.

Cebulę kroimy w piórka.

Paprykę kroimy w paseczki.

Kiełbasę kroimy w plasterki, a szynkę w cienką kosteczkę.

Ser ścieramy na tarce.

Przygotowanie sosu

Pizza po wiejsku
Pizza nie obędzie się bez sosu pomidorowego

Cebulę na sos kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory z puszki, sól i pieprz. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Blendujemy.

Dodajemy suszoną bazylię i suszone oregano.

Pieczenie pizzy

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, wykładamy na stolnicę posypaną mąką, wyrabiamy płaski placek, który układamy na blasze lub kamieniu do pizzy.

Na cieście rozsmarowujemy sos.

Wykradamy dodatki: pieczarki, cebulę, paprykę, kiełbasę i szynkę, posypujemy kukurydzą. Wierzch pizzy posypujemy startym serem.

Pieczemy ok. 15 minut w 250 st.C.


Tagi:

pizza danie