Sposób przygotowania:
Pizza po wiejskuETAP 1:
Drożdże łączymy z letnią wodą. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy sól, cukier, drożdże z wodą. Mieszamy, zagarniając mąkę do środka.
Dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Przygotowanie dodatków
Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w półplasterki, smażymy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w piórka.
Paprykę kroimy w paseczki.
Kiełbasę kroimy w plasterki, a szynkę w cienką kosteczkę.
Ser ścieramy na tarce.
Przygotowanie sosu
Cebulę na sos kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory z puszki, sól i pieprz. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Blendujemy.
Dodajemy suszoną bazylię i suszone oregano.
Pieczenie pizzy
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, wykładamy na stolnicę posypaną mąką, wyrabiamy płaski placek, który układamy na blasze lub kamieniu do pizzy.
Na cieście rozsmarowujemy sos.
Wykradamy dodatki: pieczarki, cebulę, paprykę, kiełbasę i szynkę, posypujemy kukurydzą. Wierzch pizzy posypujemy startym serem.
Pieczemy ok. 15 minut w 250 st.C.