Sposób przygotowania:
Zdrowa pizza wiosenna
1. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy we wodzie
2. Do miski wsypujemy mąkę, soł, dodać margarynę, olej i drożdże. Mieszamy i wyrobiamy na jędrne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
3. Spod serka wiejskiego odlewamy śmietankę. Twaróg mieszamy z serkiem wiejskim. Dodajemy posiekany szczypiorek , startą na grubych oczkach rzodkiewkę i mieszamy
4. Szpinak wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię z 1 łyżką masła. Smażymy aż brykieciki się rozmrożą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy do momentu aż odparuje woda
5. Pomidora kroimy w plasterki
6. Ciasto wykładamy na formę. Starając się utworzyć grubsze brzegi. Na wierzch wykładamy ser, szpinak i układamy plasterki pomidora
7. Pizzę pieczemy 30 min w 195 ' ( f dól z termoobiegiem) po tym czasie ustawiamy ( górny grill z termoobiegiem) i pieczemy kolejne 10 min
2. Do miski wsypujemy mąkę, soł, dodać margarynę, olej i drożdże. Mieszamy i wyrobiamy na jędrne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
3. Spod serka wiejskiego odlewamy śmietankę. Twaróg mieszamy z serkiem wiejskim. Dodajemy posiekany szczypiorek , startą na grubych oczkach rzodkiewkę i mieszamy
4. Szpinak wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię z 1 łyżką masła. Smażymy aż brykieciki się rozmrożą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy do momentu aż odparuje woda
5. Pomidora kroimy w plasterki
6. Ciasto wykładamy na formę. Starając się utworzyć grubsze brzegi. Na wierzch wykładamy ser, szpinak i układamy plasterki pomidora
7. Pizzę pieczemy 30 min w 195 ' ( f dól z termoobiegiem) po tym czasie ustawiamy ( górny grill z termoobiegiem) i pieczemy kolejne 10 min
Ciasto na pizzę