Sposób przygotowania:
Pizza - puszysty spód
Przepis ponoć przyjechał z Toronto, gdzie znajomy pracował w pizzerii.
Drożdże rozpuścić w szklance wody o temperaturze ok 70 stopni. Odstawić na 10 minut. Wyrabianie ciasta rozpoczynam w dużej misce, ale każdy to zrobi jak będzie chciał. Wymieszać mąkę z solą. Powoli wlewać rozpuszczone drożdże i mieszać (ja jedną ręką wlewam drugą mieszam), w między czasie dodać olej. Kiedy zrobi się jednolita masa, przekładam ciasto na stolnicę posypaną niewielką ilością mąki. Ciasto należy ugniatać, ubijać(pięściami), ugniatać itd aż zacznie odchodzić od rąk. Wysmarować dużą miskę olejem, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Teraz są 2 wersje.
Można po 45 minutach wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkować i położyć na jednej dużej blaszce wysmarowanej olejem. Ciasto będzie wtedy grube i pulchne.
Druga wersja to ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną lekko mąką na stolnicę, ugniatam je, biję pięściami. Dzielę na 2 części i wkładam każdą część do miski wysmarowanej olejem, przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Później wykładam dwie okrągłe blaszki (lekko wysmarowane olejem) tym ciastem. Kiedy już wyłożymy ciasto na blaszkę, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 250stopni. Po ok 5 minutach kiedy wierzch ciasta podeschnie, wyjmuję z piekarnika i smaruję je koncentratem pomidorowym z ziołami i dodaję dowolne dodatki, ale bez sera. Wkładam do pieca i po kolejnych 15-20 minutach posypuję serem, zapiekam jeszcze 5-10 minut i pizza gotowa!
Jeśli coś napisałam niezbyt jasno to proszę o wybaczenie...to mój pierwszy raz :-)
Drożdże rozpuścić w szklance wody o temperaturze ok 70 stopni. Odstawić na 10 minut. Wyrabianie ciasta rozpoczynam w dużej misce, ale każdy to zrobi jak będzie chciał. Wymieszać mąkę z solą. Powoli wlewać rozpuszczone drożdże i mieszać (ja jedną ręką wlewam drugą mieszam), w między czasie dodać olej. Kiedy zrobi się jednolita masa, przekładam ciasto na stolnicę posypaną niewielką ilością mąki. Ciasto należy ugniatać, ubijać(pięściami), ugniatać itd aż zacznie odchodzić od rąk. Wysmarować dużą miskę olejem, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Teraz są 2 wersje.
Można po 45 minutach wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę, delikatnie rozwałkować i położyć na jednej dużej blaszce wysmarowanej olejem. Ciasto będzie wtedy grube i pulchne.
Druga wersja to ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną lekko mąką na stolnicę, ugniatam je, biję pięściami. Dzielę na 2 części i wkładam każdą część do miski wysmarowanej olejem, przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Później wykładam dwie okrągłe blaszki (lekko wysmarowane olejem) tym ciastem. Kiedy już wyłożymy ciasto na blaszkę, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 250stopni. Po ok 5 minutach kiedy wierzch ciasta podeschnie, wyjmuję z piekarnika i smaruję je koncentratem pomidorowym z ziołami i dodaję dowolne dodatki, ale bez sera. Wkładam do pieca i po kolejnych 15-20 minutach posypuję serem, zapiekam jeszcze 5-10 minut i pizza gotowa!
Jeśli coś napisałam niezbyt jasno to proszę o wybaczenie...to mój pierwszy raz :-)
Moni008