Sposób przygotowania:
Pizza warzywna
Ciasto.
Drożdże przełożyć do garnuszka, dodać szczyptę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do 2/3 ilości mąki, dodać resztę mleka, olej i trochę soli.
Wymieszać łyżką drewnianą, ciasto przełożyć na stolnicę, dodać kilka posiekanych listków rukoli i zagnieść, podsypując resztą mąki. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch 20 cm blaszek pokrytych papierem do pieczenia.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut.
W tym czasie kalarepę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę i ogórek kroimy w talarki, ogórek posypujemy solą i oregano, oczyszczamy listki rukoli, odcedzamy oliwki z zalewy.
Na podrośnięte ciasto, układamy kolejno, listki rukoli, talarki cebuli, plasterki ogórka, startą kalarepkę i przepołowione oliwki. Wierzch przykrywamy plasterkami sera.
Pieczemy kilkanaście minut w 190 C.
Pizza doskonale smakuje z fioletowym dipem z czerwonej kapusty. Przepis dostępny na moim profilu.
Drożdże przełożyć do garnuszka, dodać szczyptę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do 2/3 ilości mąki, dodać resztę mleka, olej i trochę soli.
Wymieszać łyżką drewnianą, ciasto przełożyć na stolnicę, dodać kilka posiekanych listków rukoli i zagnieść, podsypując resztą mąki. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch 20 cm blaszek pokrytych papierem do pieczenia.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut.
W tym czasie kalarepę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę i ogórek kroimy w talarki, ogórek posypujemy solą i oregano, oczyszczamy listki rukoli, odcedzamy oliwki z zalewy.
Na podrośnięte ciasto, układamy kolejno, listki rukoli, talarki cebuli, plasterki ogórka, startą kalarepkę i przepołowione oliwki. Wierzch przykrywamy plasterkami sera.
Pieczemy kilkanaście minut w 190 C.
Pizza doskonale smakuje z fioletowym dipem z czerwonej kapusty. Przepis dostępny na moim profilu.
SylaUla
kuchenny świat