VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pizza z pleśniowym serem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Rewelacyjna pizza na cienkim i chrupiącym spodzie. Smaku nadają kolorowe warzywa oraz słonawy ser z niebieską pleśnią. Pizza wyszła przepyszna!

Pizza z pleśniowym serem i warzywami

Składniki:

Pizza z pleśniowym serem i warzywami

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • Kilka plastrów szynki
  • 5-6 pieczarek
  • 150 g mieszanki warzywnej
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pizza z pleśniowym serem i warzywami
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej oraz rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wszystko mieszamy i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy ściereczką).

Po wyrośnięciu formujemy placek o średnicy 26 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz mieszankę warzywną. Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy przez ok. 12 minut. Posypujemy pokrojonym pleśniowym serem i startym żółtym. Pieczemy do momentu rozpuszczenia się sera.