Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna bezmięsna pizza z chrupiącym brzegiem. Doskonała przekąska dla całej rodziny. Warto ją przygotować.

Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem

 

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem
Ciasto: W 100ml wody rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól. Wlewam drożdże, pozostałą wodę oraz olej. Łączę wszystkie składniki i przez około 10 minut wyrabiam ciasto. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. Sos: Cebulę szklę na oliwie. Dodaję pomidory z puszki. Duszę około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.Cebulę kroję w piórka. Pieczarki kroję w plasterki, paprykę w paski, pomidora w półplasterki, a ogórki w plastry. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażam na oliwie (każde z warzyw osobno). Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części. Jedną część rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Z drugiej części robię dwa wałeczki. Zaplatam je i układam na brzegu ciasta na blaszce. Spód ciasta smaruję sosem. Następnie układam porcję cebuli, pieczarek, papryki, ogórka oraz pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem
Zagniatam ciasto na pizze. Odstawiam do wyrośnięcia.
Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem
Przygotowuję sos oraz podsmażam dodatki.
Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem
Jedną część rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Z drugiej części robię dwa wałeczki. Zaplatam je i układam na brzegu ciasta na blaszce.
Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem
Spód ciasta smaruję sosem. Następnie układam porcję cebuli, pieczarek, papryki, ogórka oraz pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w temp. 200 stopni.