Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Wegetariańska pizza z mąki orkiszowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domownicy byli pozytywnie zaskoczeni wegetariańską pizzą przygotowaną z mąki orkiszowej. Choć wszyscy lubią pizzę z wędliną to ta była znakomita.

Wegetariańska pizza z mąki orkiszowej

Składniki:

Wegetariańska pizza z mąki orkiszowej

ciasto

  • 2 szkl białej mąki orkiszowej do pizzy
  • około 1 szkl ciepłej wody
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

dodatki

  • 30 dag pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki żółtej
  • 2-3 łyżki czarnych oliwek
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki ajwaru łagodnego
  • 1 łyżka pikantnego ketchupu
  • 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wegetariańska pizza z mąki orkiszowej

ETAP 1:

Wegetariańska pizza z mąki orkiszowej
Mąkę połączyć z rozczynem i pozostałą wodą

Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, połową ciepłej wody i 2 łyżkami mąki, odstawić na 10-15 minut.
W misce mąkę wymieszać z solą, dodać resztę wody, spieniony rozczyn i wyrabiać elastyczne ciasto (około 15 minut)

ETAP 2:

Wegetariańska pizza z mąki orkiszowej
Ciasto połączyc z oliwą i wyrabiać przez kilka minut

Pod koniec wlać oliwę i wyrabiać jeszcze przez chwilę.
Uformować kulę, włożyć do miski, posmarować oliwą, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godziny.

ETAP 3:

Wegetariańska pizza z mąki orkiszowej
Pieczarki podsmażyć z cebulą i doprawić do smaku

Posiekaną cebulę zeszklić na 2 łyżkach oliwiy, wsypać pokrojone pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 4:

Wegetariańska pizza z mąki orkiszowej
Ketchup włożyć do garnuszka, wymieszać z ajwarem

Ajwar wymieszać z ketchupem.

ETAP 5:

Wegetariańska pizza z mąki orkiszowej

Wyrośnięte ciasto lekko przerobić, rozpłaszczyć formując placek o wielkości dużej blaszki z piekarnika.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odłożyć na 15 minut do ponownego podrośnięcia.

Następnie posmarować sosem, oprószyć przyprawą bałkańską, posypać odrobiną sera.

ETAP 6:

Wegetariańska pizza z mąki orkiszowej

Wyłożyć pieczarki, pokrojoną paprykę, oliwki i osączoną kukurydzę.

ETAP 7:

Wegetariańska pizza z mąki orkiszowej

Po wierzchu posypać startym serem.

Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.


Tagi:

danie pizza