Sposób przygotowania:
Wegetariańska pizza z mąki orkiszowejETAP 1:
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, połową ciepłej wody i 2 łyżkami mąki, odstawić na 10-15 minut.
W misce mąkę wymieszać z solą, dodać resztę wody, spieniony rozczyn i wyrabiać elastyczne ciasto (około 15 minut)
ETAP 2:
Pod koniec wlać oliwę i wyrabiać jeszcze przez chwilę.
Uformować kulę, włożyć do miski, posmarować oliwą, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godziny.
ETAP 3:
Posiekaną cebulę zeszklić na 2 łyżkach oliwiy, wsypać pokrojone pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
ETAP 4:
Ajwar wymieszać z ketchupem.
ETAP 5:
Wyrośnięte ciasto lekko przerobić, rozpłaszczyć formując placek o wielkości dużej blaszki z piekarnika.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odłożyć na 15 minut do ponownego podrośnięcia.
Następnie posmarować sosem, oprószyć przyprawą bałkańską, posypać odrobiną sera.
ETAP 6:
Wyłożyć pieczarki, pokrojoną paprykę, oliwki i osączoną kukurydzę.
ETAP 7:
Po wierzchu posypać startym serem.
Blaszkę z pizzą włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.