najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Pizza wiejska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak naprawdę co dodamy do pizzy i tak będzie smakowała. Z resztek w lodówce zawsze najsmaczniejsza ;)

Pizza wiejska

Składniki:

Pizza wiejska

 

  • Składniki na Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 42 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy

 

  • Składniki na Sos:
  • 1 puszka pomidorów krojonych w sosie ziołowym

 

  • Składniki na Farsz:
  • 2-3 pętka kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki
  • 200 g żółtego sera w plastrach (np. salami)
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Pizza wiejska
Ciasto: W ciepłej wodzie rozprowadzić drożdże z cukrem i 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać, dolać oliwę i zagnieść miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody). Odstawić w ciepłe miejsc do wyrośnięcia ciasta (10-15 minut wystarczy). Farsz: Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić i pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Na cieście rozsmarować pomidory z sosem ziołowym. Ułożyć plastry sera (1/2 zostawić na wierzch pizzy). Ułożyć farsz, świeże liście bazylii i resztę sera. Pizzę piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.