Sposób przygotowania:
Pizza wiejska
Ciasto: W ciepłej wodzie rozprowadzić drożdże z cukrem i 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną. Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać, dolać oliwę i zagnieść miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody). Odstawić w ciepłe miejsc do wyrośnięcia ciasta (10-15 minut wystarczy). Farsz: Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić i pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić. Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Na cieście rozsmarować pomidory z sosem ziołowym. Ułożyć plastry sera (1/2 zostawić na wierzch pizzy). Ułożyć farsz, świeże liście bazylii i resztę sera. Pizzę piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
lukrowanepierniczki