Sposób przygotowania:
Pizza z kiełbasą i pieczarkami
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut. Do miski przesypać oba rodzaje mąki, zarodki pszenne i sól,dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, wodę i olej. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos: Do koncentratu pomidorowego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, oregano i trochę soli do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Kiełbasę pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju, zrumienić na nim pokrojoną kiełbasę. Nadmiar tłuszczu wytopionego z kiełbasy można odlać i wykorzystać inaczej. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do kiełbasy. Smażyć dalej, aż cały płyn z grzybów odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jak ciasto wyrośnie, wyłożyć je na dużą natłuszczoną olejem blaszkę (użyłam blaszki z wyposażenia piekarnika). Ciasto posmarować sosem. Rozłożyć na nim kiełbasę z pieczarkami i pokrojoną cebulę. Wszystko oprószyć przyprawą do pizzy. Na wierzchu rozłożyć starty ser. Pizzę odłożyć na kilkanaście minut do podrośnięcia. Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut.