Sposób przygotowania:
Pizza z kiełbasą, pieczarkami i ogórkiem kiszonym
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, żółtko, letnią wodę i rozkruszone drożdże (nie robimy zaczynu). Wyrabiamy na jednolitą masę (w razie potrzeby podsypujemy mąką gdy za bardzo się klei) i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 30 min. dodajemy olej i wyrabiamy aż ciasto nie będzie błyszczące a olej dokładnie połączy się z ciastem. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na dużej blaszce z piekarnika (u mnie 40 x 30 cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Blachy nie smarujemy już olejem! Kiełbasę kroimy w półplasterki. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy do odparowania wody. Ogórki kroimy w małą kostkę. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto smarujemy ketchupem (lub ulubionym sosem pomidorowym), posypujemy żółtym serem, rozkładamy kiełbasę, pieczarki, ogórki i posypujemy przyprawami. Najważniejsze!: pieczemy w 250 st. C przez 10-12 min. Podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego :)