dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Pizza z kiełbasą, pieczarkami i ogórkiem kiszonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jak dla mnie idealny przepis na pizzę. Wychodzi jeszcze lepsza niż z pizzerii. Dostałam go od mamy i lekko zmodyfikowałam.

Pizza z kiełbasą, pieczarkami i ogórkiem kiszonym

Składniki:

Pizza z kiełbasą, pieczarkami i ogórkiem kiszonym

 

  • Ciasto:
  • 2 dag drożdży
  • 30 dag mąki
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki wody
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • Dodatki wg uznania. U mnie była:
  • 2 szt. kiełbasy śląskiej
  • 30 dag pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 25 dag sera żółtego (u mnie Filipek)
  • oregano, bazylia
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Pizza z kiełbasą, pieczarkami i ogórkiem kiszonym
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, żółtko, letnią wodę i rozkruszone drożdże (nie robimy zaczynu). Wyrabiamy na jednolitą masę (w razie potrzeby podsypujemy mąką gdy za bardzo się klei) i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 30 min. dodajemy olej i wyrabiamy aż ciasto nie będzie błyszczące a olej dokładnie połączy się z ciastem. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na dużej blaszce z piekarnika (u mnie 40 x 30 cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Blachy nie smarujemy już olejem! Kiełbasę kroimy w półplasterki. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy do odparowania wody. Ogórki kroimy w małą kostkę. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto smarujemy ketchupem (lub ulubionym sosem pomidorowym), posypujemy żółtym serem, rozkładamy kiełbasę, pieczarki, ogórki i posypujemy przyprawami. Najważniejsze!: pieczemy w 250 st. C przez 10-12 min. Podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego :)