SUPERPRZEPIS

Pizza z kiełbasą i pomidorami

  • 4
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Pizza z kiełbasą i pomidorami

Samodzielnie przygotowana pizza na cienkim spodzie z ulubionymi dodatkami, a smakuje jak z najlepszej włoskiej pizzerii. Ciasto jest cienkie i chrupiące, czyli takie jak być powinno.

Składniki:

Pizza z kiełbasą i pomidorami

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna typ "00" - 1/2 kg
  • ciepła woda – 1 szk.
  • drożdże świeże – 25 g
  • cukier – 1/2 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • oliwa – 5 łyżek

 

  • SOS POMIDOROWY DO PIZZY:
  • pomidory bez skórki - 1 puszka
  • oliwa – 1 łyżka
  • oregano – 1 łyżeczka
  • sól - ¼ łyżeczki
  • pieprz czarny świeżo mielony - ½ łyżeczki
  • cukier - ½ łyżeczki

 

  • DODATKI DO PIZZY:
  • kiełbasa – 200 g
  • szynka – 100 g
  • mazzarella – 500 g
  • pomidory – 2 szt.
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

Pizza z kiełbasą i pomidorami

ETAP 1:

Pizza z kiełbasą i pomidorami
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części.

SOS POMIDOROWY DO PIZZY: pomidory wraz z zalewą przełożyć do rondla i rozdrobnić je widelcem, dodać oliwę i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać cukier, przyprawy i cały czas mieszając gotować około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Rondel zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.

CIASTO: świeże drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodaję wyrośnięty rozczyn, sól, wlać letnią wodę i wymieszać. Całość dokładnie wyrabiać, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte cisto odgazować, wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Ciasto podzielić na 4 części

ETAP 2:

Pizza z kiełbasą i pomidorami
Uformować cztery cienkie spody do pizzy.

Z każdej uformować okrągłe cienkie spody do pizzy tak, aby powstał nieco grubszy rant. Gotowy spód do pizzy układam na macie do pieczenia lub papierze do pieczenia.

ETAP 3:

Pizza z kiełbasą i pomidorami
Sparzone wrzątkiem pomidory obrać i pokroić.

WYKONANIE: rozgrzać do temperatury 250°C piekarnik z włożoną do niego blaszką.

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.

ETAP 4:

Pizza z kiełbasą i pomidorami
Szynkę i kiełbasę pokroić na cienkie plastry.

Kiełbasę i szynkę pokroić na plasterki.

ETAP 5:

Pizza z kiełbasą i pomidorami
Ser pokroić krajalnicą do mozzarelli.

Odsączony z zalewy ser pokroić krajalnicą do mozzarelli.

Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, ułożyć matę do pieczenia z przygotowanym wcześniej spodem do pizzy.

Ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plasterki kiełbasy i szynki, plastry pomidorów i kawałki mozzarelli. Blaszkę włożyć ponownie do piekarnika na najwyższą półkę. Pizzę piec 8-10 minut. Upieczoną pizzę posypać listkami świeżej bazylii.

Tagi:

pizza