Sposób przygotowania:
Pizza z mielonym i warzywami
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody oraz odstawić na kwadrans. Następnie do większej misy przesiać mąkę, wlać zaczyn, oliwę, dodać sól i wyrabiać ręką lub dwiema. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę. W tym czasie zmielić średni kawałek wieprzowiny lub piersi drobiowej i przesmażyć na oleju, by nie było zbyt surowe.Kukurydzę i groszek wyjąć z puszek i odsączyć na osobnych sitkach. Czosnek obrać i sześć ząbków posiekać na cienkie talarki. Czuszki naciąć, usunąć nasiona i ogonki i również posiekać. Oliwki lub kapary odsączyć i przełożyć do miseczki. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem na pędzelku i wylepić wyrośniętym ciastem. Posmarować pastą paprykowa wierzch ciasta i wyłożyć nań mięso mielone zrumienione, a następnie kolejno posypać groszkiem, kukurydzą, kaparami lub oliwkami, plasterkami czosnku i czuszek. Rozetrzeć w dłoni suszone zioła oraz posypać pizzę startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika i piec 30 min. Po upieczeniu wyjąć i kroić radełkiem pizzę oraz spożywać.