marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pizza z mielonym i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pizzę najczęściej serwujemy z pomidorami, cebulą,paprykami słodkimi,ale czasem można podać ją z mielonym mięsem i dodatkiem czosnku.Reszta to już normalka.

Pizza z mielonym i warzywami

Składniki:

Pizza z mielonym i warzywami

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży Babuni,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1/3 szklanki letniej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżeczki soli.
  • 100 g. mielonego mięsa wieprzowego lub indyczego,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 15 dag. oliwek czarnych lub kaparów,
  • 2 kolorowe czuszki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 15 dag.startego sera,
  • pasta paprykowa,
  • garść suszonych ziół,np.prowansalskie,oregano i bazylia,
  • 1-2 łyżki oleju do blachy.

Sposób przygotowania:

Pizza z mielonym i warzywami
Zrobić zaczyn z drożdży, cukru i letniej wody oraz odstawić na kwadrans. Następnie do większej misy przesiać mąkę, wlać zaczyn, oliwę, dodać sól i wyrabiać ręką lub dwiema. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ponad godzinę. W tym czasie zmielić średni kawałek wieprzowiny lub piersi drobiowej i przesmażyć na oleju, by nie było zbyt surowe.Kukurydzę i groszek wyjąć z puszek i odsączyć na osobnych sitkach. Czosnek obrać i sześć ząbków posiekać na cienkie talarki. Czuszki naciąć, usunąć nasiona i ogonki i również posiekać. Oliwki lub kapary odsączyć i przełożyć do miseczki. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę lekko natłuścić olejem na pędzelku i wylepić wyrośniętym ciastem. Posmarować pastą paprykowa wierzch ciasta i wyłożyć nań mięso mielone zrumienione, a następnie kolejno posypać groszkiem, kukurydzą, kaparami lub oliwkami, plasterkami czosnku i czuszek. Rozetrzeć w dłoni suszone zioła oraz posypać pizzę startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika i piec 30 min. Po upieczeniu wyjąć i kroić radełkiem pizzę oraz spożywać.