mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pizza z mielonym i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna pizza z dodatkiem mięsa mielonego i ogromem warzyw:) Najlepsza na gorąco:) polecam

Pizza z mielonym i warzywami

Składniki:

Pizza z mielonym i warzywami

 

  • Ciasto (zrobić z potrójnej ilości na dużą blachę 25 x 40cm):

 

  • 120 g mąki najlepiej na pizzę (ok. 3/4 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant lub 6 g świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta

 

  • Obłożenie:

 

  • 30-40 dag mielonego mięsa - usmażone na patelni bez tłuszczu
  • 20 dag szynki - pokrojona w paseczki
  • 1 duża cebula - pokrojona w piórka i zeszklona na łyżce oleju
  • 3 średnie pomidory - obrane i pokrojone w plastry
  • kilka konserwowych ogórków - pokrojone w talarki
  • kilka płatów konserwowej papryki - pokrojona w paski
  • 30-40 startego żółtego sera

 

  • Sos pomidorowy - gęsty:

 

  • 230 g pomidorów z puszki (u mnie słoik 1l gęstego przecieru pomidorowego)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu
  • dodatkowo daję szczyptę papryki słodkiej (dzięki niej sosik ma ładny głęboki kolorek)

 

Sposób przygotowania:

Pizza z mielonym i warzywami
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść - można mikserem. Uformować kulę, posmarować ją łyżką oliwy i odłożyć do miski na 1 h do wyrośnięcia. Przykryć miskę ściereczką. Wszystkie składniki na sos umieścić w rondelku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na formy. Położyć na papierze do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym i układać na wierzchu dodatki, układamy plastry żółtego sera i fruuu z tym do piekarnika. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st C. Rozgrzewamy blachę. Wstawiamy pizzę do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Jeśli mamy czas, warto, żeby pizza po rozwałkowaniu, a przed nałożeniem nadzienia, trochę odpoczęła i podrosła ok. 15 minut. Jeśli nie mamy czasu, robimy według przepisu.