Sposób przygotowania:
Wiosenna pizza ze szpinakiem i pieczarkami
Ciasto: Mąkę przesiać do misy. Dróżdże wkruszyć do wody, odstawić na 2 min. Do mąki dodać sól i wlać olej, a następnie rozczyn drożdży. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Wyrobić ciasto ręką, uformować kulę spłaszczyć i zostawić pod przykryciem na ok 1h.
Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko.
Nadzienie: Na odrobinie oleju podsmażyć liście szpinaku, gdy jego objętość się zmniejszy dodać pieczarki pokrojone w plasterki/półplasterki. Dusić pod przykryciem, posolić. Gdy zbierze się dużo wody zdjąć pokrywkę i zwiększyć płomień pod patelnią. Mieszać co jakiś czas, zestawić z ognia gdy woda odparuje.
Pomidory i por pokroić w plastry. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Oliwki odsączyć z zalewy.
Rozwałkowane ciasto posmarować ketchupem (zostawiając brzegi suche). Posypać przyprawą do pizzy. Wyłożyć na to pieczarki ze szpinakiem. Ułożyć plastry pomidora, posypać porem i rzodkiewką. Ułożyć oliwki.
Posypać ponownie przyprawą do pizzy. Włożyć do piekarnika, nagrzanego do ok 220*C na 20-25 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko.
Nadzienie: Na odrobinie oleju podsmażyć liście szpinaku, gdy jego objętość się zmniejszy dodać pieczarki pokrojone w plasterki/półplasterki. Dusić pod przykryciem, posolić. Gdy zbierze się dużo wody zdjąć pokrywkę i zwiększyć płomień pod patelnią. Mieszać co jakiś czas, zestawić z ognia gdy woda odparuje.
Pomidory i por pokroić w plastry. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Oliwki odsączyć z zalewy.
Rozwałkowane ciasto posmarować ketchupem (zostawiając brzegi suche). Posypać przyprawą do pizzy. Wyłożyć na to pieczarki ze szpinakiem. Ułożyć plastry pomidora, posypać porem i rzodkiewką. Ułożyć oliwki.
Posypać ponownie przyprawą do pizzy. Włożyć do piekarnika, nagrzanego do ok 220*C na 20-25 minut.