OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Wiosenna pizza ze szpinakiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pierwszy raz robiłam pizzę na mące tortowej i muszę przyznać, że wyszła świetnie :) Jest puszysta. Do tego pyszne składniki, które dają nam przepyszną pizzę.

Wiosenna pizza ze szpinakiem i pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wiosenna pizza ze szpinakiem i pieczarkami

 

  • Ciasto
  • 0,6kg mąki
  • 60g drożdży
  • 300ml bardzo ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna pizza ze szpinakiem i pieczarkami
Ciasto: Mąkę przesiać do misy. Dróżdże wkruszyć do wody, odstawić na 2 min. Do mąki dodać sól i wlać olej, a następnie rozczyn drożdży. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Wyrobić ciasto ręką, uformować kulę spłaszczyć i zostawić pod przykryciem na ok 1h.

Po tym czasie ciasto rozwałkować dość cienko.

Nadzienie: Na odrobinie oleju podsmażyć liście szpinaku, gdy jego objętość się zmniejszy dodać pieczarki pokrojone w plasterki/półplasterki. Dusić pod przykryciem, posolić. Gdy zbierze się dużo wody zdjąć pokrywkę i zwiększyć płomień pod patelnią. Mieszać co jakiś czas, zestawić z ognia gdy woda odparuje.

Pomidory i por pokroić w plastry. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Oliwki odsączyć z zalewy.

Rozwałkowane ciasto posmarować ketchupem (zostawiając brzegi suche). Posypać przyprawą do pizzy. Wyłożyć na to pieczarki ze szpinakiem. Ułożyć plastry pomidora, posypać porem i rzodkiewką. Ułożyć oliwki.

Posypać ponownie przyprawą do pizzy. Włożyć do piekarnika, nagrzanego do ok 220*C na 20-25 minut.  
Wiosenna Pizza ze szpinakiem i pieczarkami
Gdy ciasto wyrośnie, należy je rozwałkować i posmarować ketchupem
Wiosenna Pizza ze szpinakiem i pieczarkami
Wyłożyć i równomiernie rozprowadzić szpinak i pieczarki
Wiosenna Pizza ze szpinakiem i pieczarkami
ułożyć na niej pomidory, pory oraz rzodkiewkę.
Wiosenna Pizza ze szpinakiem i pieczarkami
pozostały jeszcze tylko oliwki i odrobina przyprawy do pizzy
Wiosenna Pizza ze szpinakiem i pieczarkami
w 220*C pieczemy pizzę ok 20 min

Tagi:

pizza szpinak