Sposób przygotowania:
Pizza z ogórkiem, pieczarkami i kozim seremEtap 1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Etap 2
Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej smażoną cebulę i sól, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy.
Etap 4
Zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 5
Sos: Koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszać z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i odrobiną soli.
Etap 6
Dodatki: Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, lekko doprawić solą i pieprzem.
Etap 7
Ogórka umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką.
Etap 8
Pół cebuli pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
Etap 9
Do cebuli dodać odsączonego z nadmiaru płynu ogórka, czosnek granulowany, trochę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut, aż ogórek zmięknie.
Etap 10
Resztę cebuli pokroić w kostkę, oba rodzaje sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 11
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć w dwóch dużych foremkach, posmarować przygotowanym sosem.
Etap 12
Na cieście rozłożyć ogórka i pieczarki.
Etap 13
Na tym rozsypać cebulę i ser. Pizzę odłożyć na kilkanaście minut, żeby ciasto ponownie podrosło.
Etap 14
Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać np. z ketchupem.