Sposób przygotowania:
Pizza z ogórkiem, pieczarkami i kozim seremEtap 1

Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Etap 2

Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej smażoną cebulę i sól, dokładnie wymieszać.
Etap 3

Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy.
Etap 4

Zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 5

Sos: Koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszać z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i odrobiną soli.
Etap 6

Dodatki: Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, lekko doprawić solą i pieprzem.
Etap 7

Ogórka umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką.
Etap 8

Pół cebuli pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
Etap 9

Do cebuli dodać odsączonego z nadmiaru płynu ogórka, czosnek granulowany, trochę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut, aż ogórek zmięknie.
Etap 10

Resztę cebuli pokroić w kostkę, oba rodzaje sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Etap 11

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć w dwóch dużych foremkach, posmarować przygotowanym sosem.
Etap 12

Na cieście rozłożyć ogórka i pieczarki.
Etap 13

Na tym rozsypać cebulę i ser. Pizzę odłożyć na kilkanaście minut, żeby ciasto ponownie podrosło.
Etap 14

Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać np. z ketchupem.