Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1503]

Pizza z papryką,cebulą, pieczarkami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna pizza na cieście półkrucho-drożdżowym. Z dużą ilością ulubionych dodatków. Jest tak syta, że możemy przygotować ją na obiad.

Pizza z papryką,cebulą, pieczarkami i szynką

Składniki:

Pizza z papryką,cebulą, pieczarkami i szynką

Ciasto:

Dodatkowo:

  • 1 kg pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do pizzy
  • ketchup
  • 30 dag żółtego sera
  • 20 dag dowolnej ulubionej szynki

Sposób przygotowania:

Pizza z papryką,cebulą, pieczarkami i szynką
1. Składniki ciasta przekładamy do miski i zagniatamy ciasto,w razie potrzeby dolewamy ciepłej wody ( ja dodałam 50 ml ). Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy je do blaszki posmarowanej masłem i oprószonej mąką o wymiarach około 24 cm 35 cm.

2. Pieczarki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie przesmażamy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, studzimy.

3.Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie krążki. Papryki płuczemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.

4.Ciasto smarujemy ketchupem, następnie układamy paprykę,cebulę i pieczarki. Oprószamy przyprawą do pizzy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia układamy na pizzy szynkę i posypujemy startym na dużych oczkach serem żółtym. Zapiekamy aż się rozpuści.

5. Kroimy i podajemy udekorowaną ketchupem.