Sposób przygotowania:
Pizza z patelni wg Bartka
Najpierw obieramy kiełbasę ze skórki. Kroimy ją w plasterki i lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie kroimy ser. najlepiej pokroi go w plastry. Jajka dobrze musimy rozkłócić. Na podsmażoną już kiełbasę wylewamy jajka. Doprawiamy sola i pieprzem. Jeśli ktoś lubi może dodac innych przypraw. Wszystko przykrywamy serem i smazymy na małym ogniu do momentu aż się zetną jajka a ser dobrze roztopi.
Babciagramolka
Bartek_K
Nazwa taka ze względu na kształt i wygląd potrawy, przypomina pizze. Kiedyś pizze robiono ze wszystkiego co się znajdowało w lodówce. I w niczym nie przypominała dzisiejszego wydania. To jest szybsza wersja, najlepsza dla kawalera:) I nie bardzo do omleta podobna.
Babciagramolka
Kiedys pizzę robiono z postnego ciasta drożdżowego ( nawet nie musiała byc okrągła ) w piecu chlebowym i smarowano rozgniecionym pomidorem , czosnkiem i to co było pod ręką ( akurat nie w lodówce ) bo starozytne włochy jakoś mi sie z lodówkami nie kojarzą . Nie gniewaj sie ale pizzato na prawde ciasto drożdżowe i nie można tak nazywac omletu , tarty , quichu czy zapiekanki . Jeszcze można by ja pomyjić z focacią ( takim plackiem drożdżowym w którym w środku sa oliwki. Tyle ze pizza jest cienka ( bardziej podpłomyk) a focacia gruba.
Bartek_K
Oj nie gniewam się. Z tą lodówką to fakt spora przesada...... u mnie w domu zawsze nazywano taką potrawę "pizzą z patelni" i tak już się to przyjeło.