WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 878]

Pizza z serowym brzegiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo pożywna, duża i pełna dodatków pizza dla całej rodziny. Z brzegami ciasta wypełnionymi ciągnącym, rozpuszczonym serem.

Pizza z serowym brzegiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z serowym brzegiem

 

  • 1,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • 1 szkl sosu pomidorowego
  • 250 g sera
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g szynki
  • 1 papryczka chili
  • zioła włoskie

 

Sposób przygotowania:

Pizza z serowym brzegiem
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę, sól i rozpuszczone drożdże. Bardzo dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko. Ser ścieramy na tarce i 2/3 układamy na brzegach, zawijamy i przyciskamy, by się zlepiło. Środek ciasta smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy resztą sera, pokrojonymi drobno pieczarkami, szynką, cebulą, i chili. Na koniec posypujemy włoskimi ziołami. Pieczemy ok 20-30 minut w 180 stopniach, do zarumienienia.
Pizza z serowym brzegiem
Wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie kleić się.
Pizza z serowym brzegiem
W brzegi rozwałkowanego ciasta zawijamy ser.
Pizza z serowym brzegiem
Na cieście rozsmarowujemy dokładnie sos pomidorowy.
Pizza z serowym brzegiem
I układmany wszystkie, ulubione dodatki.