Sposób przygotowania:
Pizza z suszonymi pomidorami, szynka, mozzarellą
Wymieszaj przecier pomidorowy z utartym czosnkiem, oliwą, octem balsamicznym i oregano, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na godzinę. Zrób zaczyn drożdżowy: wymieszaj 50 ml letniej wody z drożdżami i cukrem, 2 łyżkami mąki, odstaw na 15-20 minut. Przesiej mąkę z solą, dodaj zaczyn i większość wody, wyrabiaj ciasto aż powstanie elastyczna kula, wlej oliwę i zagnieć ponownie. Odstaw do wyrośnięcia na 1,5 h. Po wyrośnięciu podziel na dwie części ( mi wychodzą dwie blachy okrągłe na pizzę/ tartę. Rozsyp trochę mąki na stolnicy, rozwałkuj ciasto, ułóż na blaszce, posmaruj sosem pomidorowym, posyp przyprawami bazylią i oregano. Układaj dodatki: mogą być pieczarki, mozzarella, żółty ser starty, papryka pepperoni lub świeża, pokrojona, szynka, bazylia świeża Piec w rozgrzanym piekarniku ok 10 minut 200 stopni termoobieg.