WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pizza z szynką, cebulą i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pizza na cienkim, kruchym cieście. Wypełniona szynką, czarnymi oliwkami i z dodatkiem cebuli cukrowej.

Pizza z szynką, cebulą i oliwkami

Składniki:

Pizza z szynką, cebulą i oliwkami

Ciasto

  • 1,5 szkl mąki
  • 1 czubata łyżeczka drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • ok 3/4 szkl ciepłej wody

Dodatki

Sposób przygotowania:

Pizza z szynką, cebulą i oliwkami

Ciasto

Pizza z szynką, cebulą i oliwkami
Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól i wlewamy olej. Stopniowo, mieszając dolewamy ciepłą wodę, do uzyskania dość zwartego ciasta, które podczas wyrabiania będzie odstawało od ręki.

Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 40 minut.

Dodatki

Pizza z szynką, cebulą i oliwkami
Ciasto na pizzę cienko rozwałkowujemy i układamy inne składniki.

Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy pokrojoną szynkę, cebulkę i oliwki.

Posypujemy startym serem i ziołami prowansalskimi.

Pieczenie

Pizza z szynką, cebulą i oliwkami
Pizzę pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury ok 200 stopni i do gorącego wkładamy pizzę.

Pieczemy ok 20 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni.


Tagi:

pizza