Sposób przygotowania:
Pizzerinki z szynką i warzywami
Sposób przyrządzenia: Sos: Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną. Kiedy pomidory będą już " kremowe " dodajemy oregano i bazylię. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.Ciasto:Mąkę przesiewamy na stolnicę. W letniej wodzie mineralnej rozpuszczamy drożdże razem z cukrem. Sól zalewamy łyżką wody i odstawiamy na około 3 minuty. Do mąki na stolnicy wlewamy drożdże, wodę z moczenia soli oraz oliwę z oliwek. Zagniatamy szybko luźne ciasto. Przykryj ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Dzielimy na 6 małych części i formujemy placuszki oprószając dłonie mąką. Kładziemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia , przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok. 40 minut.Farsz: Cebulę kroimy w krążki. Wędlinę kroimy w paseczki. Paprykę kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy olej. Lekko złocimy cebulę ... dodajemy wędlinę. Chwilę razem podsmażamy. Całość : Ciasto smarujemy sosem pomidorowym ( ja posmarowałam bardzo cienko , gdyż tak lubię , Wy możecie śmiało dodać więcej ). Układamy wędlinę i warzywa. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni. Smacznego!
Netka