donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Pizza z szynką, papryką, cebulą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kto nie lubi pizzy? Zawsze przygotowuje ją na cieście chlebowym, smakuje identycznie jak z dobrej pizzeri, zapraszam!

Pizza z szynką, papryką, cebulą i pieczarkami

Składniki:

Pizza z szynką, papryką, cebulą i pieczarkami

ciasto

  • 500g mąki
  • 40g drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 250ml chłodnej wody
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • olej

farsz

Sposób przygotowania:

Pizza z szynką, papryką, cebulą i pieczarkami
Drożdże rozkruszamy w miseczce, dodajemy do nich 100 ml wody, oraz cukier, mieszamy do rozpuszczenia drożdży, odstawiamy do ciepłego miejsca na 15 minut.

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej 2 łyżki oliwy, oraz stopniowo wlewamy rozrobione w wodze drożdże, ciasto ze sobą ładnie wyrabiamy, następnie dodajemy wodę, wszystko razem gnieciemy przez 10 minut aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Miskę smarujemy łyżką oliwy i odstawiamy ciasto na 1,5 h.

W tym czasie przygotowuje farsz, pieczarki scieram na tarce, paprykę kroję w kostkę, cebulę w paski, wszystko podsmażam. Gdy ciasto podwoi swoją objętość nastawiam piekarnik na 240 stopni, ciasto dzielimy na pół, rozrabiamy na stolnicy i je wałkujemy, ja wycięłam z ciasta serce.

Rozrobione ciasto układamy na blachę wysmarowaną olejem. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, następnie wysypujemy ser i układamy resztę składników. Wkładamy do piekarnika na 15minut i pieczemy.

Gotowe smacznego.