dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pizza z szynką i fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna pizza z szynką, kolorową papryką, pieczarkami, cebulą, czosnkiem, żółtym serem i z serem feta.

Pizza z szynką i fetą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z szynką i fetą

 

Sposób przygotowania:

Pizza z szynką i fetą
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru. Odstawiamy na ok 5 minut w ciepłe miejsce. Do mąki wlewamy drożdże i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na cienki duży placek. Wierzch smarujemy oliwą i keczupem. Następnie posypujemy startym żółtym serem. Następnie równomiernie rozkładamy przesmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Na pieczarkach układamy pokrojoną szynkę i paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy startą fetą i lekko oprószamy oregano. Pieczemy ok 20 - 25 minut w 180 stopniach. Smacznego.
Pizza z szynką i fetą
Cebulę przesmażamy z czosnkiem i pieczarkami.
Pizza z szynką i fetą
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
Pizza z szynką i fetą
Na cienko rozwałkowanym cieście układamy składniki.
Pizza z szynką i fetą
Na koniec pizzę posypujemy startą fetą i oregano.